Ово је једноставна стаза осећаја којом се шета босих ногу.
Сензорна искуства су важан део развоја детета, али многе сензорне активности користе само руке. Наше ноге су једнако осетљиве као и наше руке и ова активност дозвољава деци искуство у учењу, истраживању и осећању помоћу стопала. Деца могу много да науче користећи само своја стопала. Ова једноставна сензорна активност за стопала креирана је коришћењем природних материјала, подлоге на које најчешће наилазите док са децом шетате у природи, ван бетонских стаза. Ову једноставну стазу осећаја свако дете ће доживети на јединствен начин. Пре почетка активности потребно је прегледати сваку стазу и уклонити оштре предмете са стаза, уколико их има.

Потребан материјал:
– марама или чиста тканина за повез преко очију,
– влажне марамице,
– флаше са водом (ако је сунчано ставите их на сунце да се вода загреје, али проверите да вода не буде преврућа),
– пешкир за брисање ногу (или папирни убруси),
– кадицу са бојом (на дно кадице сипати боју која је нешкодљива за децу – прехрамбене боје),
– картон или чвршћи папир на коме ће дете оставити отиске стопала.

Активност

Деца ову активност могу да обаве у пару. Једно дете шета са повезом преко очију, а друго дете има улогу водича. Затим мењају улоге. После тога шетају по подлози заједно отворених очију. Подстичите децу да мрдају прстима, лупају ногама и скачу горе-доле по различитим деловима стазе. Неку децу можда треба да држите за руку док ходају преко стаза, да бисте им помогли да одрже равнотежу.
⦁ Питајте децу када им је било лепше, када су шетали затворених или отворених очију?
⦁ На ком делу стазе им је било најлепше?
⦁ Где најлепше мрдају прстима?
⦁ Где најјаче лупају ногама?
⦁ Где највише скоче?
⦁ Кад би били кртица, у којој стази би копали тунеле?
⦁ Кад би били биљка, где би им најлакше израсли коренови?
⦁ Кад би били киша, где би најбрже отишли у земљу?

У ову активност можете додати и уметничку компоненту! Након што деца неколико пута прошетају стазом осећаја, поставите неку боју и папир на крај пута. Боју ставите у неку ширу посуду (само пазите пошто ће посуда са бојом на дну бити јако клизава), а после посуде поставите папир (ивице учврстите каменом или нечим сличним пошто се лепи за стопала).
Затим позовите децу да поново прошетају стазом, али да на крају прођу кроз боју, а затим на папир за сликање „веселих стопала“. Напомена: стопала ће се залепити за папир, па ће им требати помоћ након завршетка „сликања“. Ако спроводите ову активност требало би да имате влажне марамице, флашу воде и пешкир да оперете боју. Деца ће можда пожелети додатно да по боји шљапкају и да се мажу.
Слике „веселих стопала“ могу да се понесу и да се поставе у вртићу, код куће или у школи као подсетник на сву забаву коју су имали на стази осећаја где су осећали својим стопалима!