Групу деце довести до Хотела за инсекте. Поставити питања:
– Да ли неко зна шта је ово? Деца дају различите одговоре. Може се десити да неко дете каже да је то хотел – кућица за инсекте. Поставите питања: – Да ли је неко био у хотелу? Где људи спавају у хотелу? (Соба, кревет.) Где су овде собе за инсекте? (Различите шупљине, рупе у циглама и др. Покажите им.) Да ли су све собе исте? (Нека описују изглед “соба”.) У којој соби ће да буде цветна мушица, у којој бубамара? Да ли инсекти могу да буду опасни? (Стршљен, комарац, оса, пчела.) Да ли инсекти могу да буду корисни? (Пчела, свилена буба, инсекти опрашивачи, инсекти који једу друге инсекте и сл.)
Наставити причу на основу текста у прилогу.
Инсекти су најбројнији и најразноврснији организми на Земљи. Има их више него свих других животиња. За време топлих летњих дана деца јуре по пољима и мрежама хватају беле, жуте и шарене лептире. Док лептири лете, обично и не примећују да у трави, испод камења и разних других предмета, живе лептирима сродне сићушне животињице – инсекти. Инсеката има толико много врста да не можемо набројати сва њихова имена. Инсекти су врло важни чланови ланца исхране у свим копненим екосистема.
Поставити питање деци: – Које инсекте знате? Подстакните их питањима: – Који инсекти боду? (Комарац, оса, стршљен, пчела, бува, стеница, неке муве.) ) Ко прави мед? (Пчела.) Који инсект је вредан и скупља храну? (Мрав.)
Подсетите децу да знају многе инсекте: бубамару, пчелу, осу, муву, цврчка, скакавца, мрава, стрижибубу, јеленка, комарца, вилиног коњица, лептира…
Поставите загонетке о инсектима: 

Два шарена крила,
ливадама радо лети,
па на цвеће слети.
(лептир)

Зујалица, вредница,
кућа јој је кошница.
(пчела)

Одело разних боја
ова буба има,
ал’ црвено с тачкицама
најдраже је свима.
(бубамара)
Знам једног зидара,
као трун је мали,
али дићи уме
сред ливаде, шуме,
за себе, не за те,
дворе и вајате.
И зна лепше него
и рудари сами
да буши ходнике
у замљиној тами.
(Мрав)
Десанка Максимовић

Не можете га звати
да вам на слави
и свадби свира,
а свирач је без мане.
Свирач је, али не можете
никад купити
његово ћемане. 
(Цврчак)
Десанка Максимовић

Трепти нешто насред села.
Сјајно је – није роса,
крилато је – није пчела,
није мува није оса,
није ватра – мада гори.
Шта је ово, одговори! 
(Свитац)
Десанка Максимовић

Свилено крилце,
скривено рилце;
кад те убоде,
ето незгоде,
али и сласти
кад те почасти. 
(Пчела)
Десанка Максимовић

Зашто се прави хотел за инсекте?
Хотеле за инсекте најчешће користе баштовани и произвођачи воћа, у циљу што бољег опрашивања биљака (воћа, поврћа, украсних биљака…). Такође, хотеле за инсекте подижу и ентомолози (биолози који проучавају инсекте) и љубитељи природе, у циљу повећана бројности инсеката. Инсекти који се населе у хотел за инсекте нису штеточине већ напротив, важни су за опрашивање биљака, а неки једу друге штетне инсекте и тако штите биљке. Како је у градовима све мање места где корисни инсекти могу да преживе зиму, хотел за инсекте је важан као место где инсекти могу да презиме.